چهار روشی که ویتنام با تکیه بر آنها بیماری کوئید۱۹ را کنترل کرد:
گردآوری و ترجمه: پونه امام شوشتری
- روش مقابله ویتنام با بیماری کوئید۱۹ مورد ستایش بسیاری از کشورهای ثروتمند قرار گرفته است.
- کشوری با جمعیت ۹۷میلیون نفرکه تا تاریخ ۲۹ ماه می تنها سیصدوبیست ویک مبتلا قطعی داشت.
- استراتژی تست سریع و دقیق و تست از افراد درتماس با مبتلایان قطعی ، توانست نرخ ابتلا دراین کشور را در زمره یکی از پایین ترین نرخ ها درجهان قرار دهد.
درحالیکه سیستم های سلامت عمومی تعدادی از کشورهای ثروتمند زیر فشاربیماری کوئید۱۹ درحال فروپاشی بودند؛ ویتنام سریعا با ویروس مقابله کرد و وارد فاز کنترل شد و دراین فاز باقی ماند. آیا روش سریع وموثر ویتنام در مقابله با ویروس کرونا می تواند بعنوان یک مدل مترقی درسایر کشورها با درآمد اندک هم مورد استفاده قرار گیرد؟
ویتنام باجمعیتی بیش از۹۷ میلیون نفرمقابله باشیوع بیماری های عفونی زیادی راهم چون سارس، مرس و سرخک تجربه کرده بود. گاوی و شرکا (Gavi & Partners) {گاوی موسسه ای بین المللی است که از شرکات بخش دولتی و خصوصی با سهام برابر ایجاد شده است: هدف این موسسه دسترسی یکسان تمامی کشورهای فقیر به واکسن و افزایش سطح ایمنی شهروندانشان در مقابله با بیماری های همگیر است.}
برای بهبود سیستم سلامت عمومی کشور تلاش کرده بودند و بنابراین اکنون زمان آن فرا رسیده بود تا مشخص شود این تلاش چگونه می تواند با چالش شیوع کرونا مقابله کند. در مواجه با ویروس جدید ویتنام از چهار راه حل موثر مقرون به حرفه شامل: استراتژی تست، شناسایی افراد در ارتباط با مبتلایان از طریق استفاده از اپلیکیشن های مختلف و برقراری کمپین های ارتباط جمعی موثر استفاده کرد. علاوه براین، ویتنام قرنطینه عمومی را بین اول تا ۲۲آپریل به اجرا گذاشت.
۱- استراتژی تست سریع:
درهمان هنگام که اولین مورد ابتلا به کووید۱۹ در چین گزارش شد، ویتنام وارد عمل شد. درست مانند اپیدمی های مشابه، سارس و آنفولانزای HN1 درسال های اخیر، ویتنام تمامی مرزهای خود را تحت نظارت دقیق قرار داد تا از گسترش ویروس جدید جلوگیری کند. چندی بعد، هنگامیکه اولین مبتلایان در ویتنام تشخیص داده شد، این کشور اجتماعی را که مبتلایان بدآنجا رفت و آمد داشتند را قرنطینه کرد. در روز ۱۱ ژانویه، هنگامیکه چین مرگ اولین مبتلا براثر کرونا را گزارش داد، ویتنام ایستگاه های بررسی سلامت در فرودگاه ها را راه اندازی کرد. دمای بدن تمامی گردشگران سنجیده می شد و آنانی که تب یا سرفه داشتند، مشکلات تنفسی یا درد در قفسه سینه داشتند ایزوله می شدند تا از آنان تست گرفته شود. مبتلایان قطعی؛ مسافران در ارتباط با آنان و گروه پروازی برای ۱۴ روز قرنطینه می شدند.
وزارت بهداشت کشور ویتنام در روز ۱۵ ژانویه یعنی هفته ها قبل از اینکه بسیاری از کشورها حتی به فکر طراحی استراتژی های مقابله ای باشند؛ با متخصصان WHO و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های عفونی جلساتی را تشکیل داد. مجموعه این تلاش های مهم پیوسته و سریع درکنار تست های موثر به ویتنام این امکان را داد که درهمان مراحل نخست حضور ویروس، سرعت نشر آن را به حداقل برساند.
۲-ردیابی افراد در تماس با مبتلایان:
هنگامیکه به آرامی سرعت نشر ویروس در جهان درحال افزایش بود؛ ویتنام طرح ۱۴ روز قرنطینه اجباری برای هرکس که وارد ویتنام می شود را به تصویب رساند و تمامی پروازهای خارجی را کنسل کرد. افرادی که علائم بیماری کوئید ۱۹ را داشتند در مرکز درمانی تحت آزمایش قرار گرفتند و تمامی افراد در تماس با آنها ردیابی و تست شدند.
با استفاده از سوابق افراد آلوده که در وزارت بهداشت ثبت شده بود؛ و به لطف بسیج سریع متخصصان بهداشت، پرسنل امنیت عمومی و ارتش؛ افراد مشکوک به ابتلا و درمعرض تماس با مبتلایان به کرونا شناسایی و تست شدند. روشی که در سایر کشورها چندان رایج نبود، در بسیاری از کشورها از مسافران ورودی کشورهای خارجی خواسته می شد در صورت احساس علائم با مراکز درمانی تماس بگیرند.
ردیابی افراد در تماس با مبتلایان با استفاده از تکنولوژی به طور موفقیت آمیزی دنبال میشد، در این راستا وزارت ارتباطات ویتنام اپلیکیشنی بنام NCOVI راطراحی کرد. این اپلیکیشن وضعیت روزانه سلامتی شهروندان را رصد می کرد. این اپلیکیشن همچنین مبتلایان را در ارتباط با یکدیگر قرار می داد و توصیه های سلامتی ضروری را برای آنها ارسال می کرد.
سیستم بر خطی که توسط وزارت بهداشت توسعه یافته بود افراد مبتلا و مشکوک به کرونا را رصد میکرد. این تلاش ها باعث میشد، دولت مطئمن باشد که افراد مبتلا در قرنطینه هستند.
۳-کمپین ارتباطات عمومی موثر:
ویتنام از اطلاع رسانی درباره جدی بودن خطرات کوئید۱۹ دریغ نکرد. در ۱۹ مارچ ویتنام همچنین کمپینی را برای جمع آوری کمک های مالی برای خرید تجهیزات پزشکی و وسایل حفاظتی برای کادر درمان راه اندازی کرد.
تا تاریخ ۵ آپریل بیش از دومیلیون و صدهزار نفر از طریق تلفن همراه به این کمپین کمک کردند.
۴-بهبود توسعه عملکرد کیت های آزمایشگاهی:
تعدادی از گزارشات عنوان می دارند که دلیل اینکه ویتنام مرگی ناشی از کوئید۱۹ را گزارش نکرده است این است که کیت های آزمایشگاهی آن کارآیی کافی را ندارد. به هیچ عنوان شرایط این گونه نیست؛ نه تنها این کشور دویست هزار کیت آزمایش از کره جنوبی خریداری کرده است بلکه به سرعت کیت های آزمایشی خود را نیز بهبود بخشیده است. کیت های تست ویتنامی ظرف مدت یکماه توسط متخصصان این کشور توسعه پیدا کرد. این کیت ها بسیار کاربردی و مقرون به حرفه و سریع هستند و تنها ظرف مدت یک ساعت موارد مشکوک به کوئید۱۹ را بررسی می کنند. با تکبه بر سیاست های WHO این کیت ها میتوانند موارد قطعی ابتلا را تشخیص دهند. آنها را قرنطینه نمایند و افراد در ارتباط با آنها را شناسایی و آزمایش کنند. برخلاف سایر کشورها که سیاست تست همگانی را درپیش گرفته اند؛ ویتنام تنها از کسانیکه که مشکوک هستند تست می گیرد.
چهار مورد بیان شده در بالا نکات کاربردی و مهم در مبارزه با بیماری کرونا هستند. زمان به ما خواهد گفت که آیا این معیارها خواهند توانست تعداد مبتلایان را کاهش دهند یا خیر؟ تاکنون که بنظر می رسد اینگونه است. ویتنام ثابت کرده است که در بیشتر مواقع تعداد مبتلای اندک نیز زیاد است.
یکی از تأثیرات منفی استراتژی دولت ویتنام توقف واکسیناسیون روتین کودکان بود که باعث شد مقداری از آنها جان خود را از دست بدهند.
در حال حاضر گاوی (Gavi) وارد عمل شده است. تا با همکاری دولت طرح واکسیناسیون سراسری کودکان را تسریع بخشد تا در نهایت اطمینان حاصل کند که هیچ کودکی بدون محافظت در برابر بیماری های همه گیر قابل پیشگیری تنها رها نخواهد شد.